Over de fusie

Waarom deze fusie?

Samen kunnen wij onze positie als hét toonaangevende stadsziekenhuis van Groot- Amsterdam verder invullen. Door de kwaliteit van onze zorg, opleiding en onderzoek nog verder te verbeteren. Door ons nog verder te specialiseren in complexe behandelingen. En door onze zorg nog beter af te stemmen op ieders specifieke situatie. Zo kunnen wij iedereen in onze stad en regio altijd de beste zorg en behandeling blijven bieden.

Wat merk ik als patiënt van de fusie?

U merkt er meestal nog niets van. U kunt als vanouds op beide locaties terecht voor het volwaardige aanbod basiszorg. Zowel bij locatie Oost als locatie West blijven we alle patiënten ontvangen. Dus ook de Spoedeisende Hulp en de Intensive Care blijven op beide locaties bestaan, evenals de centra voor moeder en kind.

Bij sommige behandelingen bestaat de kans dat u voor de behandeling of een deel van de behandeling naar de andere locatie gaat. De arts bespreekt dit van tevoren met u. Vervolgafspraken worden ingepland bij de polikliniek op uw voorkeurslocatie.

Er komt één gemeenschappelijk elektronisch patiëntendossier. Daardoor zijn medische gegevens altijd direct beschikbaar waar dat nodig is, op elke locatie en afdeling van ons ziekenhuis. Dat werkt veilig, snel en nauwkeurig. Alle gegevens zijn vanzelfsprekend strikt vertrouwelijk en streng beveiligd.

Bent u onder behandeling bij locatie Oost? Dan krijgt u een nieuw patiëntennummer. De patiëntenpas vervalt. U kunt zich gewoon bij de polikliniek melden. Daar vraagt de polikliniekmedewerker uw naam en geboortedatum.

Wat u verder merkt is dat we een nieuwe uitstraling hebben. U ziet dit aan de nieuwe naam met een nieuw logo. In steeds meer informatie zal u dit terug gaan zien.

Verandert de naam van de ziekenhuizen?

Vanaf nu heten het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis gezamenlijk OLVG. Er zijn twee hoofdlocaties: locatie Oost en locatie West. De namen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis gebruiken we niet meer. Beide gebouwen blijven gewoon in gebruik. Er komt geen nieuw gebouw.

We kiezen voor de naam locatie Oost en locatie West omdat inwoners van Amsterdam hebben aangegeven deze namen beter te vinden dan bijvoorbeeld straatnamen als naam voor de locaties. Ook geeft het voor bezoekers meer duidelijkheid welke locatie wordt bedoeld.

 

Waarom is voor de naam OLVG gekozen?

Uit onderzoek blijkt dat OLVG voor Amsterdammers een heel bekende naam is. Zelfs op landelijk niveau kennen veel mensen de naam. Het zou zonde zijn die niet meer te gebruiken. Wel hebben we ervoor gekozen de officiële naam Onze Lieve Vrouwe Gasthuis niet meer te gebruiken. De afkorting is nu dus de naam.

 

Over de locaties

Hoe weet ik bij welke locatie ik moet zijn?

Nadat we een afspraak voor u hebben gemaakt, ontvangt u een bevestigingsbrief. Daarin zetten we voor u op een rijtje wanneer u een afspraak heeft, met wie en bij welke locatie. Na de eerste afspraak maakt u een vervolgafspraak bij de polikliniek. Als u twijfelt over de locatie kunt u altijd contact opnemen met uw polikliniek.

Onze locaties >

Hoe weet ik hoe ik bij de verschillende locaties kom?

Op de pagina locaties staat een routebeschrijving naar locatie Oost en locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis).

 

Hoe weet mijn bezoek waar ik ben opgenomen?

Meestal zal bezoek uzelf of uw contactpersoon vragen of zij op bezoek kunnen komen. Zorg dan dat u altijd doorgeeft of u bij locatie Oost of locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) bent opgenomen.

 

Wijzigen de bezoektijden?

Nee. Bij zowel locatie Oost als locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) blijven de bezoektijden zoals voor de fusie.

Bekijk de bezoektijden van locatie Oost

Bekijk de bezoektijden van locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis)

 

Blijven alle afdelingen bij beide locaties bestaan?

Alle bestaande afdelingen blijven polikliniekspreekuren houden bij zowel locatie Oost als locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis).

 

Wat zijn de gevolgen voor mijn behandeling?

Er zijn geen gevolgen voor uw behandeling. Bij sommige behandelingen kan het voorkomen dat u voor een deel van de behandeling naar de andere locatie gaat. Uw arts bespreekt dit altijd van tevoren met u.

 

Kan ik zelf kiezen waar ik onder behandeling ga?

U mag altijd aangeven bij welke locatie u het liefst onder behandeling gaat. Behandelingen worden zoveel mogelijk gedaan bij de locatie waar u ook uw poliklinische afspraken heeft. Sommige behandelingen vinden alleen plaats bij de andere locatie. U kunt dan niet zelf kiezen voor een locatie. Alle afspraken voor en na deze behandeling kunnen wel bij uw voorkeurslocatie plaatsvinden.

 

Als ik liever niet naar de andere locatie ga, kan ik dan mijn behandeling ook in een ander ziekenhuis voortzetten?

U bent altijd vrij om naar een ander ziekenhuis te gaan. We adviseren u om uw bezwaren eerst met uw behandelaar te bespreken. Samen zoeken we naar de beste oplossing.

 

Over uw behandeling

Hoe maak ik een afspraak?

Om een afspraak te maken, belt u met de polikliniek van uw behandelend arts. U kunt gewoon hetzelfde telefoonnummer blijven gebruiken.

 

Hoe komt de arts bij de andere locatie aan mijn medisch dossier?

Er komt één gemeenschappelijk elektronisch patiëntendossier. Daardoor zijn medische gegevens altijd direct beschikbaar waar dat nodig is, op elke locatie en afdeling van ons ziekenhuis. Dat werkt veilig, snel en nauwkeurig. Alle gegevens zijn vanzelfsprekend strikt vertrouwelijk en streng beveiligd. Stel bijvoorbeeld dat u na een ongeval met spoed hulp nodig heeft. Dan mag een arts de blokkade omzeilen en toch in uw dossier kijken, ook al had hij niet eerder een behandelrelatie met u. Deze bijzondere situatie noemen we ‘breaking the glass’.

 

Behoud ik dezelfde arts?

Ja, u blijft gewoon onder behandeling van uw eigen arts.

 

Is uw vraag nog niet beantwoord?

Heeft u een vraag die niet in de veelgestelde vragen voorkomt? Door middel van het onderstaande formulier kunt u deze aan ons stellen. Wij zullen u zo snel mogelijk een antwoord geven.